Kankaiden tuonti EU:n ulkopuolelta

* Importing fabrics to Finland *

Koska tämä koskee vain suomalaisia kankaiden kanssa puuhastelevia henkilöitä, kirjoitan täällä kerrankin suomeksi ja ruotsiksi. Aihe on kankaiden tuonti EU-maiden ulkopuolelta ja se ei ole lainkaan monimutkainen. Täytyy vain tietää mitä tekee ja sitten planeetan kaikki nettikaupat, jotka suostuvat vientiin, ovat klikkauksien päässä!

Själv har jag importerat förhållandevis mycket tyger, speciellt när den skattefria importgränsen låg på lite över 40€, men momsen höjer ännu heller inte priset till stjärnorna, utan till och med inklusive transportkostnader och en eventuell moms på 24% (förutsatt att paketet fastnar i tullen) är det trevligt att få jobba med de härliga designertygerna av “quilt weight”.

Eli mitä sitten kun on löytänyt mieluisen kangaskaupan? Luottokorttia tietenkin on käytettävä ja joissakin tapauksissa PayPal on mahdollinen maksutapa. Oma PayPal-tili on erittäin hyvä avata mikäli käyttää usein nettiä ostospaikkana, sillä luottokortin tiedot on syötettävä vain kerran jonka jälkeen niitä ei enää ole pakko lähettää piuhoja pitkin ties minne ja ties mitä suojaamatonta yhteyttä käyttäen. Maksun jälkeen kuitti (tai sekä myyjän että PayPalin kuitti) on ehdottomasti säilytettävä, koska se on ainoa tosite tavaran arvosta kun Tulli haluaa tietää sekä tavaratyypin että sen arvon.

Jos paketti juuttuu Tulliin, he lähettävät tiedon postitse kotiin ja kirjeessä on myös Itellalta tarjous suorittaa tullaus ostajan puolesta. Tämä on sairaan kallista sillä tullauksen voi tehdä itsekin ja maksutta, kunhan omistaa nettipankin koodit mitä kautta todistaa henkilöllisyytensä Tullille. Tullauksen jälkeen Itella toimittaa paketin lähimpään postikonttoriin ja oman kokemuksen mukaan jälkimmäinen vaihe voi tapahtua salamannopeasti.

Tunnistautumisen jälkeen “Postitullaus” tapahtuu useassa lyhyessä ja erittäin helpossa vaiheessa.

 • Ensimmäiseksi tarvitaan saapumistiedot mitkä löytyvät Tullilta saadusta kirjeestä. Ennen tullauksen viimeistelyä kuitin voi liittää pdf-muodossa eli tässä vaiheessa kannattaa ruksata kohta Kuitti tai Tilausvahvistus.
 • Siinä vaiheessa kun sähköpostiosoitteensa voi ilmoittaa, on se hyvä tehdä koska sähköisesti tulee sitten lisätietoja paketin olinpaikasta.
 • Kun tavaran alkuperämaata pyydetään, mikäli se ei ole tiedossa, riittää että ilmoittaa vientimaan.
 • Kaikilla tuotteilla on omat koodinsa joten Tullin numeroon on mahdollisesti soitettava, mutta eivät he pure vaan ovat erittäin ystävällisiä! Kannattaa kirjoittaa koodi muistiin jos aikoo tuoda uudestaan samanlaisen tuotteen, ettei ole pakko soittaa uudestaan.
 • ALV on 24%.
 • Hintaa ilmoitettaessa voi tutkia joko PayPal-kuittia, jossa näkyy tavaran yhteissumma euroissa, tai luottokorttimaksua. Jos tuotteella on toimitusmaksu, voidaan se laskea erikseen tällä tavalla:
  • Tavaran toimitusmaksu toisessa valuutassa = A, tavaran yhteishinta toisessa valuutassa = B, tavaran toimitusmaksu euroissa = C, tavaran yhteishinta euroissa = D.
  • D saadaan selville PayPal-kuitista tai luottokorttilaskusta (tai tekemällä valuuttalasku, mutta esim. luottokorttifirma yleensä ottaa pienen summan muuntaessa valuuttaa eli suora “currency conversion” ei ole ihan oikein).
  • Käytetään seuraavaa kaavaa: A x D / B, esimerkiksi A=15USD, B=100USD, C=x ja D=75€, jolloin C = 15USD x 75€ / 100USD = 11,25€.
 • Kuittia ei ole pakko lisätä mutta oman keskusteluni pohjalta ymmärsin että se on hyvä liittää, ettei Tullin ole turhaan otettava yhteyttä lisäselvityspyyntöjä varten. Aikaa ja vaivaa säästyy kaikilta.
 • Mikäli tavaran arvo ylittää 22€, maksetaan siitä 24% ALV. Tullausmaksu lisätään siinä tapauksessa kun arvo ylittää 150€ kieppeillä olevan summan. Laskutiedot ilmoitetaan tullauslomakkeen lähettämisen jälkeen ja nettipankkia voi heti siirtyä käyttämään. Maksu perustuu itse ilmoitettuihin tietoihin eli esimerkkitapauksessa yllä ALV tulee olemaan 75€ x 0,24 = 18€. Yhteissummaa siis käytetään, ei ainoastaan tavaran arvoa.
  • Veroton lahjaraja on 45€ mutta jos myyjää pyytää merkkaamaan tavaran lahjaksi, pyytää häneltä rikoksen tekoa ja esimerkiksi USA:ssa rangaistukset ovat tuntuvat – maksa vaivaiset ALV:si tai jätä tuomatta.

Tämä tullausmenettely tosiaan koskee EU-maiden ulkopuolelta tulevia lähetyksiä. Mikäli ostaa EU-maista, tullausta ei tehdä. Tullaukseen liittyvät säännöt ja tuontirajat saattavat vaihtua esimerkiksi kalenterivuosien vaihtumisten myötä ja kansalaisten on itse otettava näistä selvää. Vastuu tullausmaksujen suorittamisesta on myös ostajalla eli tuontia ei edes kannata harkita, jos ALV:ia (ja tullimaksua) ei tee mieli maksaa. Saattaa myös käydä niin ettei paketti edes juutu Tulliin, joten ota riski ja osta kauniit kankaasi Atlantin toiselta puolelta! Lev farligt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s